eklunda

Degas: Passion for Perfection

10 april
Degas: Passion for Perfection
Kl. 19.00

120 kronor
Ungdom under 
26 år 90 kronor
Scenpass eller medlem i

konstförening
108 kronor

Eklunda Bio visar en ny dokumentär om konstnären Edgar Degas. Genom en unik brittisk utställning hyllas Degas 50-åriga konstnärsgärning med verk i en mängd olika tekniker.
Med hjälp av bland annat personliga brev ger filmen en fördjupad inblick i tankevärlden hos en av slutet 1800-talets mest inflytelserika konstnärer. Vi får se Degas jakt på perfektion, fascinationen för tekniska experiment och en konstant drivkraft att utveckla sitt uttryckssätt.
Filmen utgår från en utmärkt utställning på The Fitzwilliam Museum i Cambridge, vars omfattande samling av Degas verk är den mest representativa i Storbritannien. Publiken får exklusiv tillgång till sällsynta och mångfacetterade verk.
Degas kunde vara frustrerad av en del egna misslyckanden och av sin dåliga syn, men hans beslutsamhet att fånga vardagen var uppenbar i varje konstverk. På grund av att han aldrig blev helt nöjd, behöll Degas många av sina teckningar och skulpturer för sig själv under sin livstid. Men här får publiken genom närstudier se dem för vad de är – några av de mest vackert detaljerade och uttrycksfulla verken i modern tid.
Med hjälp av experter, nedskrivna berättelser av hans vänner och brev skrivna av Degas själv, ger filmen en mer komplex bild av konstnären.