eklunda

GAUGUIN PÅ TAHITI – ETT FÖRLORAT PARADIS

9 september
Gauguin på Tahiti - ett förlorat paradis
Kl. 19.00

100 kronor
Ungdom under 
26 år 75 kronor
Scenpass eller medlem i

konstförening
90kronor

 

Paul Gauguin är en av den moderna konstens främsta föregångare. År 1891 lämnade han allt i Frankrike för att återuppfinna sitt måleri på Tahiti. Följ med på en resa till Gauguins förlorade paradis. Premiär på Folkets Hus och Parkers biografer 9 september.
Paul Gauguin var en fransk målare, skulptör och grafiker. Hans tavla Nafea Faa Ipoipo såldes år 2015 för 300 miljoner dollar, vilket gör den till ett av de dyraste konstverken genom tiderna. Han var först impressionist men utvecklade en dekorativ stil med långtgående förenkling, hela färgplan, starka konturer, den så kallade primitivismen och postimpressionism.
År 1890 lämnade hans fru honom och tog med sig barnen. Hans gamla vän Vincent van Gogh dog. Hans karriär som konstnär stagnerade. Och han var pank. Han bestämde sig för lämna allt och återuppfinna det västerländska måleriet.
1891 reste han från Frankrike till Tahiti. Det blev början på en resa som ledde konstnären till civilisationens utposter, på jakt efter människans ursprunglighet.
Vi besöker platserna och får ta del av hans kända verk på Metropolitan Museum, Chicago Art Institute, National Gallery of Art och Bostons Museum of Fine Arts. Gauguin på Tahiti – ett förlorat paradis, är första Konst på bio för säsongen 2019-2020.